Sebatang sungai di Gunungjati, Cirebon

Sebatang sungai yang entah apa namanya. Terletak di daerah Gunungjati di Kota Cirebon.

image

Advertisements

Leave a comment

February 5, 2014 · 11:51 pm

Oh kasihan nasib Si Ciliwung!

20140106-171453.jpg

Aku berkesempatan melawat Kebun Raya di Bogor sekitar Julai last year. Agak terkejut dan terkilan melihat keadaan Ciliwung yang kotor dan dipenuhi sampah. Ya, inilah Ciliwung yang sama yang mengalir membelah kota Jakarta, melalui Depok terus ke Masjid Istiqlal. Aku pernah menulis tentang Ciliwung beberapa tahun yang lalu. Kusangka Ciliwung tercemar selepas melalui kawasan ibukota, tetapi rupa-rupanya ia ‘ternoda’ sejak dari hulu lagi. Sayang, tidak ada sesiapa yang peduli atau mungkin ini sudah menjadi lumrah bagi kebanyakan sungai-sungai di Indonesia? Bukankah elok kalaupun Ciliwung di Jakarta tidak dapat lagi diselamatkan, tetapi sekurang-kurangnya Ciliwung di Bogor masih bisa dirasai kedinginan dan kejernihan airnya?

Leave a comment

January 6, 2014 · 5:28 pm

It has been a while…

20140104-103345.jpg

Haha almost 2 years this blog got nothing updated. But now thanks to iPad Mini with Retina Display (the spanking brand new, i know) i can now update a lot easier.

So here a is a shot of Sungai Gombak passing through villages. Looks clean but still the way they make the river embankment makes it look like a big drain.

Leave a comment

January 4, 2014 · 10:35 am

Japanese did it right!

First of all, i would like to give credits to whom these photos belong. (taken from skyscrapercity.com)

This is a great example of drainage beautification. Japan being a land of sakura does emphasis on enhancing its landscape with cherry blossom trees. It is kind of typical scenery during spring in Japan where sakura blossoming along rivers and water drainage. Even a small drainage like photos above are beautifully manicured to bring excitement to the local communities and memories to those who visited the place.

Leave a comment

Filed under Asian cities, World cities

Sungai Golok สุไหงโก-ลก

Ada sebuah pekan kecil, yang kalau nak disebut ‘pekan’ pun terlalu kecil tarafnya untuk dipanggil ‘pekan’. Pekan Munduk. Satu nama panggilan oleh orang Kelantan untuk satu daerah tempat membeli-belah yang ala Rantau Panjang tetapi lebih murah katanya. Pekan ini terletak di Thailand dan dipisahkan oleh Sungai Golok.

Medium untuk mencapai ke sana ialah perahu penambang. Dikenakan RM1 seorang untuk 1 hala. Jaraknya, cuma 30 meter jer mengikut perkiraan aku. So, apa yang ada di sana? Makanan murah, baju ‘unbranded’ and fake branded yang murah (RM20 untuk seluar Levi’s tiruan). Thailand, biasalah, semua tiruan! 😀

Di kedua-dua sempadan dikawal oleh tentera Malaysia dan Thailand, dan passport tidak diperlukan. So, kalau ada kelapangan bolehlah spend masa di sana, ya!


Leave a comment

Filed under Asian cities, World cities

2010 in review. Thanks visitors!

The stats helper monkeys at WordPress.com mulled over how this blog did in 2010, and here’s a high level summary of its overall blog health:

Healthy blog!

The Blog-Health-o-Meter™ reads This blog is doing awesome!.

Crunchy numbers

Featured image

A Boeing 747-400 passenger jet can hold 416 passengers. This blog was viewed about 3,000 times in 2010. That’s about 7 full 747s.

In 2010, there were 25 new posts, not bad for the first year! There were 50 pictures uploaded, taking up a total of 12mb. That’s about 4 pictures per month.

The busiest day of the year was October 31st with 47 views. The most popular post that day was Masjid Jamek | Yesterday and Today.

Where did they come from?

The top referring sites in 2010 were facebook.com, en.wordpress.com, batupermataimpian.blogspot.com, bubblejourney.blogspot.com, and seks2u.com.

Some visitors came searching, mostly for cheonggyecheon, citarum, citarum river, sungai citarum, and sungai klang.

Attractions in 2010

These are the posts and pages that got the most views in 2010.

1

Masjid Jamek | Yesterday and Today October 2010

2

Kisah sungai di Jakarta… January 2010
6 comments

3

Cheonggyecheon during its old days… March 2010

4

Bosnia, the country where rivers are from heaven February 2010

5

Dubai’s new man-made river January 2010

Leave a comment

Filed under Uncategorized

When the rain fall…

When the rain comes, the nastiest river we will see. Silt, domestic waste, dead bodies (oh no, this is not India! :D) are all floating, running through the concrete jungle, going to the sea.

Unless you are willing to be hospitalized for cholera, who dares to go kayaking in this river? This is truly a challenging kayak ever!

Leave a comment

Filed under Asian cities, kuala lumpur

‘Nanhuchenghe’

The imperial capital of ancient China, Beijing has an extensive city wall, keeping the city safe from enemies. Unfortunately, most part of it destroyed by the Mao communist regime saying it is the way to get rid of feudal era. It’s a miracle that this guy had a short life. Or else, we might never see the Forbidden City!

Other than city wall, the ancient Chinese also built canal for the same reason. A long and massive canal!

So i got a chance to walk along the canal, which is located at the south of Temple of Heaven and see people jogging, and even fishing. The color of the water is black, yet some people really hungry for that small fish which i can’t never imagine!

oh, btw, i have no idea what Nanhuchenghe is…! something like south____canal 😀

Landscaping

Fishing activity at the canal

pretty good catch...


This canal only has this size of fish. No bigger than this

Leave a comment

Filed under World cities

A Place Where River and Ocean Meet

Terengganu is blessed with its longest coast in Peninsular Malaysia. Good thing about it, most of its beautiful beaches are still far from being commercialised. You might know about Tanjung Jara beach, but this beach needs some little attention.

What if a world class resort to be built around here?

Anyway, isn’t it beautiful seeing clear freshwater flowing into the mighty ocean? and this Kemasek beach (somewhere in Dungun) has a great lagoon, safe enough for small children enjoying the water.

Leave a comment

Filed under Asian cities

Masjid Jamek | Yesterday and Today

Earliest photo of Masjid Jamek in 1909

the 'muddy confluence' in 1980s

Klang River

…as what it is today

Pertemuan Sungai Gombak dan Sungai Klang dalam 3 zaman. Saya fikir tak keterlaluan jika fikir betapa bebalnya DBKL yang langsung tidak peka dengan kawasan bersejarah yang sepatutnya bukan sahaja dikawal pembangunan sekeliling, malah diperindahkan untuk tatapan setiap generasi.

Di sini lah ‘Kuala Berlumpur’ bermula. Sebuah pekan kecil yang sekadar menjadi tempat perlombongan bijih timah, menjadi sebuah kota yang terkenal dengan Menara Berkembar Petronas.

Sayangnya, kawasan ini yang sepatutnya menjadi bahan tatapan di poskad-poskad, tidak sanggup untuk ditonjolkan sebagai pusat perlancongan. malu. aib. terhina. oh, apalah yang ada di benak fikiran penguasa-penguasa yang membeku di bilik-bilik berhawa dingin di bangunan yang tidak jauh dari masjid ini berdiri. Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

Leave a comment

Filed under Asian cities, kuala lumpur