Tag Archives: klang river

When the rain fall…

When the rain comes, the nastiest river we will see. Silt, domestic waste, dead bodies (oh no, this is not India! :D) are all floating, running through the concrete jungle, going to the sea.

Unless you are willing to be hospitalized for cholera, who dares to go kayaking in this river? This is truly a challenging kayak ever!

Advertisements

Leave a comment

Filed under Asian cities, kuala lumpur

Masjid Jamek | Yesterday and Today

Earliest photo of Masjid Jamek in 1909

the 'muddy confluence' in 1980s

Klang River

…as what it is today

Pertemuan Sungai Gombak dan Sungai Klang dalam 3 zaman. Saya fikir tak keterlaluan jika fikir betapa bebalnya DBKL yang langsung tidak peka dengan kawasan bersejarah yang sepatutnya bukan sahaja dikawal pembangunan sekeliling, malah diperindahkan untuk tatapan setiap generasi.

Di sini lah ‘Kuala Berlumpur’ bermula. Sebuah pekan kecil yang sekadar menjadi tempat perlombongan bijih timah, menjadi sebuah kota yang terkenal dengan Menara Berkembar Petronas.

Sayangnya, kawasan ini yang sepatutnya menjadi bahan tatapan di poskad-poskad, tidak sanggup untuk ditonjolkan sebagai pusat perlancongan. malu. aib. terhina. oh, apalah yang ada di benak fikiran penguasa-penguasa yang membeku di bilik-bilik berhawa dingin di bangunan yang tidak jauh dari masjid ini berdiri. Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

Leave a comment

Filed under Asian cities, kuala lumpur

Sungai Klang Rehabilitation Program

Projek ini syaa tak pasti adakah dia part of Sungai Kerayong Rehabilitation project ataupun….Retrofitting Works of Sg Klang Flood Detention Pond at batu 4 ½, Jalan Klang Lama

cuma yang pasti kerja-kerja pembaikan tebing Sungai Klang di sepanjang Jalan Klang Lama ini telah siap dalam penghujung 2009.

Foto-foto di bawah diambil pada 28 Mac 2010 (with some editing…)

Leave a comment

Filed under kuala lumpur

Sungai Batu

Thaipusam lepas, aku berkesempatan ‘melawat’ sungai batu di sekitar Batu Cave dan juga satu lokasi di Jalan Ipoh.  Sungai Batu berasal dari Empangan Batu (Batu Dam) mengalir menuju pertemuan dengan Sungai Gombak di hadapan PWTC.

i will continue my ‘adventure’ through sungai batu soon….

Sungai Batu overlooking Batu Cave

Sungai Batu flowing through Jalan Ipoh

perhatikan perbezaan warna sungai batu di antara 2 lokasi tersebut…

Leave a comment

Filed under Asian cities, kuala lumpur

Fishing at Sungai Gombak

Nak menjala pun boleh

Aktiviti sekitar sungai gombak

Aktiviti memancing kat sungai gombak ni boleh dikatakan dari pagi sampai ke petang. tidak pernah tidak ada waktu orang tidak memancing. tak faham aku, ada juga makhluk-makhluk yang tergamak nak makan ikan di sini? sedap ke?

Leave a comment

Filed under Asian cities, kuala lumpur